Delta Dunarii
Delta Dunarii
Home DeltaTour
Pescuit in Delta Dunarii
Trasee in Delta Dunarii
Cazare in Delta Dunarii
Contact DeltaTour
Delta Dunarii
Rezervari in Delta Dunarii
De veghe...

Mandria orasului

Ciorba de peste in Delta Dunarii
Ciorba de peste in
Delta Dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii

Apus pe Dunare

Delta Dunarii - Natura, pescuit si aventura cu Dragos Olaru - Profesorul

SULINA - LA CAPAT DE DRUM

Dunarea "Rio Divino"
"Intre fluviile care au renume si care sunt navigabile cand vii de la mare este si Istrul ..." - nota Herodot (484-425 î.H.)

Apele involburate ale batranului fluviu dupa ce au traversat zece tari isi gasesc linistea la Sulina, locul unde va invitam sa popositi cateva clipe, macar cu gandul, acolo unde ingemanarea Dunarii cu marea este atat de aproape.

Orasul Sulina

Orasul Sulina, cea mai estica asezare a Romaniei, este un capat de lume original, unic in felul sau, construit pe cel mai tanar pamant de pe batranul continent. La cativa pasi de mare cu clima blanda fara poluare, Sulina poate fi refugiul ideal pentru cei ce vor sa scape de stresul marilor orase.

Aici se poate ajunge doar pe calea apei, cu mijloce de deplasare specifice de la barci sau salupe pana la nave de croaziera

Intr-o ambianta plina de poezie, in micul oras incarcat de istorie, te poti bucura de linistea mult visata. Stradutele mici cu aer de epoca trezesc nostalgia vremurilor apuse cand Sulina era porto-franco si principala destinatie a navelor maritime si fluviale.
O plimbare pe faleza orasului este un prilej de descoperire a arhitecturii si a oamenilor locului. Cea mai cosmopolita zona a tarii unde lipoveni, rusi, ucraineni, turci, greci, bulgari, macedoneni si unguri, traiesc impreuna, intr-o armonie deplina.

OBIECTIVE TURISTICE
Descrisa in perioada sa de glorie in Europolis-ul lui Jean Bart, Sulina a fost primul oras din Romania unde se poate vorbi de conceptul Europei Unite

Atractia principala a Sulinei este, bineineteles, plaja cu nisipul cel mai fin de pe litoralul Marii Negre. Inca salbatica si neaglomerata, este un adevarat rai pentru iubitorii de liniste si mai ales pentru copii. Obiectivele turistice speciale in vizitarea Deltei Dunarii la Sulina, sunt intrarea Dunarii în Marea Neagra si Golful Musura la rasarit sau la apus.

Cladirile de patrimoniu sunt acum marturii tacute ale vremurilor de glorie cand
Sulina era colindata deopotriva de persoane instarite, comercianti, aventurieri si pirati. In arhitectura cu parfum de epoca, usor nostalgica, predomina doua tipuri de case vechi: cele din zidarie de caramida - ale caror fatade sunt uneori bogat decorate in jurul ferestrelor, balcoane laborioase cu motive vegetale, cornise minutios realizate cu tot felul de motive decorative, etc., si cele din lemn simple si saracacioase, ale caror fatade sunt aproape identice, dar cu o cromatica variata.

Principalele marturiile culturale din istoria tinutului si a navigatiei sunt:
Casa de Cultura Sulina si ea cladire de patrimoniu a luat fiinta in anul 1958, este si astazi un important centru cultural fiind gazda numeroaselor manifestati artistice de expozitii, seri de dans, baluri, lansari de carti pana la spectacole muzicale grandioase.

Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunarii este o cladire de patrimoniu ce a functionat ca sediu al Comisiunii Europene a Dunarii pana in anul 1921. Arhitectura cladirii, care are anvergura unei universitati, se incadreaza in stilul neoclasic, cu o compozitie simetrica.

Farul vechi
Bogata istorie a prezentei C.E.D in Sulina poate fi gasita la cladirea Farului, construit in 1869, astazi muzeu, vizitat de toti turistii care ajung prin zona. Documente vechi, scrisori ale regelui Carol, obiectele personale ale scriitorului Jean Bart – mandria locuitorilor. Totodata si marturie a inaintarii masive a uscatului in mare, farul era odinioara situat chiar la contopirea apelor Dunarii cu Marea, astazi gura de varsare aflandu-se la o distanta considerabila.

Farul Observator
Far construit in perioada Comisiunii Europene a Dunarii, actualmente neutilizabil. Este situat pe malul stang al Dunarii, iar legatura sa cu partea continentala se realizeaza printr-un lung dig de piatra. Maiestria constructiei si salbaticia naturii in care este amplasat, da acestui obiectiv un aer misterios si arhaic.

Farul nou
Farul nou - 57 m inaltime, a carui lumina e vizibila de la 50 km, este pe un mal al canalului Sulina, adanc inaintat in mare.

Uzina de apa
Povestea ,,Castelului de apa'' o stie astazi orice locuitor al Sulinei. Mai demult, aici a oprit pentru scurt timp, un vapor cu un oaspete de seama: Regina Olandei. Aceasta la coborare, a cerut celor de pe mal un pahar de apa. Nu se astepta ca atunci, dupa cateva moment de tacere ale celor prezenti, o batrana sa se aplece, sa ia cu cana apa din Dunare si sa i-o ofere. Mirata ca mai pot exista porturi cu activitate intense, unde apa de consum nu este filtrate, intoarsa acasa, Regina Olandei a ordonat constructia castelului de apa, cu reteaua de distributie, darul ei pentru Sulina.

Cu o bogata viata spirituala, data de numarul mare de etnii si confesiuni in Sulina sunt reprezentative 5 biserici :

Biserica greceasca Sf. Nicolae
A fost zidita in anul Domnului 1868, purtand hramul Sf. Nicolae, fiind sfintita in anul 1869, Clopotnita are trei clopote, doua avand inscriptia : ”Sulina 1933”. Covoarele si tapiseriile, inramate, sub sticla, sunt donatie a enoriasilor greci ai orasului Sulina.

Biserica de rit vechi Sf Petru si Pavel
Biserica a fost construita in perioada august 1991 – 12 iulie 1995. Ascultand o slujba tinuta in biserica enoriasilor rusi-lipoveni, constatam cu uimire ca singura deosebire fata de slujba enoriasilor ortododocsi, este limba.
La fiecare slujba suntem placut surprinsi de faptul ca portul traditiona al credinciosilor a supravietuit pana in zilele noastre.Biserica este deschisa vizitatorilor numai in timpul slujbei, deoarece nu exista personal salariat.

Biserica romano-catolica Sf. Nicolae
Biserica romano-catolica Sf. Nicolae a fost sfintita in anul 1863, constructia fiind rezultatul efortului financiar al comunitatii italiene din orasul Sulina.
Este o constructie realizata din piatra de Malta si caramida, cele 3 clopote din clopotnita bisericii au fost turnate din bronz si dateaza din anul sfintirii bisericii, respectiv anul 1863.

Catedrala SulinaCatedrala Sf Alexandru
In 1910, in prezenta familiei regale se pune piatra de temelie la Catedrala Deltei.
Constructie impozanta pe faleza orasului, atrage privirile vizitatorilor si -i invita sa-i calce pragul.

Biserica catolica din Sulina
Construita la mijlocul secolului XIX. Ea constituie inca un martor viu al vietii religioase din Sulina si este inscrisa in istoria Comisiunii Europene a Dunarii de Jos. Consturctia este foarte frumoasa si interiorul deosebit de interesant avand la altar o copie a unei picturi de Caravagio.

Cimitirul maritim Sulina
Marturie a unui oras cosmopolit in care si-au gasit odihna greci, musulmani, romani, evrei, armeni, sirbi si altii sta astazi si Cimitirul Maritim, unde alaturi de printese, nepoate de voievod, ingineri, consuli, odihnesc pescari, muncitori in port, hamali, sub cruci simple de lemn sau monumente complicate, spunind la rindul lor povesti simple sau legende cutremuratoare. Chiar si un pirat grec este inmormintat acolo.

Si tu poti contribui la conservarea naturii din Delta Dunarii(o parte din banii tai pot proteja ecosistemele deltaice, pasarile salbatice si animalele) directionand 2% din impozitul datorat prin Asociatia Vox Deltae cu sediul in Crisan. Afla cum aici

Pentru informatii si rezervari in Delta Dunarii CLIC aici .... , sau trimiteti un email la: office@deltatour.ro , informatii suplimentare la telefon : 0745 026030 sau 0240 547117

Va asteptam in Delta Dunarii!

Va invitam sa descoperiti: Delta Dunarii, peisaj natural, lumea salbatica, odihna activa, aventura, relaxare, valori culturale, cazare de calitate, distractie, gastronomie, fotografie, croaziera, ecologie, biodiversitate, weekend, vacanta, arhitectura traditionala, capturi, pescuit sportiv, teambuilding, birdwatching, rezervatia biosferei, supravietuire, ospitalitate, apus de soare, plaja, Marea Neagra ........
DeltaTour | Despre Delta Dunarii | Atractii Turistice | Flora si Fauna | Imagini si Marturii | Sfaturi practice

PageRank

LinkPro - Director Web